Kawa z dripa – alternatywa dla espresso italiano

Kawa z dripa (a rczej z drippera) to alternatywa dla osób, które nie przepadają za szybkim espresso italiano.

Jej parzenie trwa około 3 minut, a polega na powolnym przelewaniu się gorącej wody (nie wrzącej! 82 – 95 stopni Celsjusza to jej idealna temperatura) przez świeżo zmielone ziarna kawy.

Ich jakość ani rodzaj nie są obojętne. Do parzenia kawy w dripperze używa się tak zwanych singli – kaw jednego gatunku.

Do przyrządzenia jednego kubka kawy potrzeba 16 g jednorodnej kawy i 250 ml wody.

Uzyskany napar jest klarowny, ponieważ substancje oleiste osadzają się na użytym papierze.

A oto, jak zaparza się prawidłowo kawę w dripperze. 🙂

You Might Also Like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *