Inne napoje kawowe z kolei, najlepiej smakują w chłodne dni. Tu znajdziecie Państwo nasze propozycje.
Irish Coffee
Składniki: na 4 filiżanki, 16 cl irlandzkiej whisky, 6 łyżek brązowego cukru, 4 filiżanki gorącej, mocnej kawy, 8 łyżek lekko ubitej śmietany, wiórki czekoladowe.
Przygotowanie: Whisky nalać do 4 żaroodpornych naczyń i podgrzać nad świecą. Aby uniknąć osmolenia, nie trzymać naczynia w płomieniu. Do whisky powoli dodawać cukier. Uzupełnić naczynia kawą do poziomu 2 cm poniżej górnej krawędzi i dobrze wymieszać. Dodać lekko ubitą śmietanę, wlewając ją do kawy przez łyżeczkę. Należy pokryć śmietaną całą powierzchnię kawy. Posypać wiórkami czekoladowymi wedle smaku.
Kawa z miodem i cynamonem
Składniki: na 4 filiżanki, 400 ml mleka, 4 łyżki miodu, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 4 łyżeczki kakao, 400 ml gorącej, mocnej kawy, 4 laseczki cynamonu.
Przygotowanie: Podgrzać mleko, dodać miód i cynamon, a następnie zagotować. Dodać kakao, wymieszać i rozlać do filiżanek. Dolać do pełna kawy. Podawać na gorąco. Do każdej filiżanki dołożyć laseczkę cynamonu do mieszania.