Przepis na wyśmienitą (i robiącą wrażenie) kawę latte

0
5

Nie od dziś wiadomo, że w kawie nie chodzi tylko o smak. 😉

Cała ta otoczka, ten zapach, ten sposób przyrządzania, a w końcu efektowne połączenia kolorów kawy i mlecznej pianki… wszystko to stanowi doskonałe dopełnienie samego delektowania się smakiem. 🙂

Myliłby się ten, kto sądziłby, że caffe latte to po prostu kawa z mlekiem. W tej właśnie kawie współgrają ze sobą kolory i smaki mocnej kawy, mleka i mlecznej, puszystej pianki.

Jeśli więc macie ochotę na coś efektownego, to caffe latte będzie idealna.

Składniki:

1 filiżanka espresso (lub, w razie czego, około 50 ml naparu mocnej kawy)
mleko 3,2% (lub nawet z większą zawartością tłuszczu; ostatnio widziałam w sklepie nawet takie 4%, przeznaczone specjalnie do kawy)
ewentualnie można dodać cukier, syrop, wiórki kokosowe, kakao, płatki migdałów i tym podobne, jednak prawdę mówiąc, osobiście nie jestem zwolenniczką takich „zapychaczy” 😛
Caffe latte
Caffe latte
>Mleko podgrzewamy i ubijamy, a następnie wlewamy do wysokiej szklanki. Gdy nieco opadnie, delikatnie i powoli, po ściankach, wlewamy gorący napar z kawy. W ten sposób powinny się utworzyć 3 warstwy: na dole biała (mleko), następnie brązowa (kawa) i na samym wierzchu znów biała w postaci pianki.

Podajemy z długą łyżeczką, którą – tuż przed wypiciem – mieszamy składniki. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here