Duża zawartość zwiazków wapnia w wodzie ma zdecydowany wpływ na smak zaparzonej kawy. Ponadto może ono niekorzystnie oddziaływać na funkcjonowanie ekspresu. Z tego powodu regularne usuwanie osadu wapnia, czyli tzw. kamienia, odpowiednimi środkami jest nieodzownym elementem dbałości o urządzenie do parzenia kawy. Częstotliwość, z jaką powinno się czyścić ekspres, zależy od jego rodzaju, od zawartości związków wapnia w wodzie bieżącej oraz intensywności użytkowania. Generalnie powinno się stosować do zaleceń producenta w zakresie usuwania kamienia, zawartych w instrukcji obsługi, tak aby nie narazić się na utratę gwarancji.
Tabletki czyszczące
Stworzone specjalnie do automatycznych ekspresów ciśnieniowych do kawy i espresso firmy Krups, które dzięki systemowi autokontroli informują o konieczności czyszczenia.
Zestaw 10 tabletek służących efektywnemu usuwaniu i rozpuszczaniu olejków z kawy i osadów z układu parzenia. Pojedyncza tabletka dokładnie czyści całe urządzenie.
Zestaw do usuwania kamienia
Do wszystkich automatycznych ekspresów do kawy i espresso oraz ekspresów z uchwytem filtra marki Krups
Dwie saszetki po 40 g środka czyszczącego do dokładnego usunięcia osadów w systemie grzewczym. Dodatkowo, dzięki załączonemu testerowi można w prosty sposób samodzielnie sprawdzić twardość wody.
Wkład do filtra wody
Specjalnie do automatycznych ekspresów Orchestro i ekspresów z uchwytem filtra firmy Krups (modele Kenya).
Wkład do filtra umieszczony w zbiorniku na wodę usuwa niekorzystne substancje, takie jak chlor, związki wapnia, węglany oraz metale ciężkie. We wkładzie do filtra znajduje się czysto organiczny granulat bez chemicznych dodatków, który można bez problemu zutylizować. Wydajność filtra to mniej więcej dwa miesiące pracy lub 50 litrów wody. Po tym okresie wkład należy wymienić.
Oznaką osadzenia się zbyt dużej ilości kamienia jest zdecydowanie dłuższy czas przepływu wody lub też głośniejszy przepływ wody w ekspresie. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest stosowany w wielu ekspresach przelewowych i ciśnieniowych automatyczny wskaźnik konieczności czyszczenia.
Przy codziennym użyciu ekspresu do kawy zaleca się czyszczenie w następujących odstępach czasowych:
- mała zawartość wapnia w wodzie – co pół roku
- średnia zawartość wapnia w wodzie – co kwartał
- duża zawartość wapnia w wodzie – co miesiąc
Ważne!
Nagromadzonego osadu nie wolno usuwać środkami zawierającym kwas octowy, kwas solny lub kwas siarkowy.