Ekspresy z dźwignią ręczną

Ekspresy z dźwignią ręczną

Puryści kawowi są absolutnymi zwolennikami tego pierwotnego urządzenia do parzenia espresso. Już samo wzornictwo cieszy oko, a każda kawa przyrządzona tą maszyną stanowi niepowtarzalne doznanie smakowe. Warunkiem jednak jest odpowiednie wyczucie. Za wzorzec dla tego typu urządzeń większość znawców uznaje model firmy La Pavoni, który ze względu na swój niepowtarzalny kształt ma swoje stałe miejsce w Museum of Modern Art w Nowym Jorku. Poprzez zakup takiego ekspresu, należącego do „ekstraklasy” urządzeń do parzenia kawy, przyrządzenie oryginalnego espresso nabiera znaczenia kultowego. Oznacza to również gotowość do podjęcia intensywnej nauki i odkrywania najdrobniejszych tajników wiedzy o obsłudze tej maszyny.

Jak działają ekspresy z dźwignią ręczną?

Tak jak w innych maszynach do parzenia espresso, również tu bazą przyrządzania naparu jest woda podgrzana w systemie z bojlerem. Jednak w odróżnieniu od innych automatów do parzenia kawy można prawie jednocześnie z procesem parzenia wytwarzać pianę z mleka do cappuccino. Bojler jest, biorąc dla przykładu maszynę marki La Pavoni, tak skonstruowany, że z górnej części można ująć trochę gorącej pary, a od dołu wody. Przed parzeniem należy ręcznie wypełnić sitko uchwytu filtra zmieloną kawą i zamontować do urządzenia. Po zakończeniu parzenia wykonuje się te same czynności w odwrotnej kolejności, czyli najpierw demontuje uchwyt, a następnie czyści sitko z fusów. Dopiero wtedy można zacząć kolejne parzenie.

Ekspresy z dźwignią nie są wyposażone w pompę, która automatycznie wytwarza wymagane ciśnienie do parzenia espresso, dlatego długością procesu parzenia i ciśnieniem steruje się manualnie za pomocą mechanicznej dźwigni. Czy napar będzie mocny, czy słaby, jest już kwestią umiejętności obsługującego ekspres. Wiele takich maszyn posiada manometr, który w zależności od ustawienia dźwigni pokazuje ciśnienie w procesie parzenia. Jest to pomocny dodatek, jeśli przy zadowalających efektach chcemy powtórzyć proces o podobnych parametrach.

Unikalność ma swoją cenę

Wysoka klasa urządzenia oznacza również wysoką cenę: za ekspres z dźwignią ręczną jednego z czołowych producentów, który charakteryzuje się innowacyjną techniką i trwałością, trzeba zapłacić minimum 500 euro, nie licząc kosztów dodatkowego wyposażania, takiego jak na przykład oddzielny młynek do kawy.

Ekspresy z dźwignią ręczną

Rady dla kupujących:

  1. Przed podjęciem decyzji o kupnie warto szczegółowo zapoznać się ze sposobem obsługi urządzenia.

  2. Radzimy porównać komfort obsługi oraz relację kosztów eksploatacji i korzyści tego urządzenia z automatem do espresso w tej samej kategorii cenowej.