Espresseria

Espresseria

Menu
  • Poradnik Kawosza
  • Kawowe przepisy
  • Parzenie kawy

Category: Kategoria: Poradnik Kawosza

Jak właściwie przechowywać kawę?

9 listopada, 2020
 |  Brak komentarzy
 |  Poradnik Kawosza

Kawa jest to produkt, który dobrze nadaje się do przechowywania ze względu na znaczną zawartość w niej suchej masy. […]

Read More →

Popularne rodzaje kaw

 |  Brak komentarzy
 |  Poradnik Kawosza

Kawa, trudno bez niej żyć. To uśmiech i energia każdego poranka. Ma wielu wielbicieli, a jej wiele rodzajów. Każdy […]

Read More →

Kawa – (nie)zwykły napój

8 listopada, 2020
 |  Brak komentarzy
 |  Poradnik Kawosza

Wielu ludzi nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez zastrzyku kofeiny, która ma działanie pobudzające i niwelujące uczucie zmęczenia. Satysfakcjonującej […]

Read More →

Kawa rozpuszczalna – czy to dobry wybór?

 |  Brak komentarzy
 |  Poradnik Kawosza

„Kawa rozpuszczalna”? Fakt, brzmi słabo, a często nawet wywołuje odrazę nie tylko u baristów i smakoszy kawy. Ale czy […]

Read More →

Czy warto pić kawę?

 |  Brak komentarzy
 |  Poradnik Kawosza

Kawa to napój, który często jest odradzany do codziennego spożywania z uwagi na względy zdrowotne. Piętnowane jest przede wszystkim […]

Read More →
Dobra kawa

Dobra kawa

18 października, 2020
 |  Brak komentarzy
 |  Poradnik Kawosza

Przyrządzenie kawy o doskonałym smaku jest wielką sztuką. Aromat i smak gotowego naparu zależą od wielu czynników, takich jak […]

Read More →
kawa leksykon pojęć

Kawa od A do Z – leksykon

 |  Brak komentarzy
 |  Poradnik Kawosza

Jeśli szukają Państwo konkretnych informacji na tematy związane z kawą, zapraszamy do korzystania z leksykonu. Tu znajdą Państwo wyjaśnienia […]

Read More →
Formy i opakowania kawy

Formy i opakowania kawy

 |  Brak komentarzy
 |  Poradnik Kawosza

Kawa jest sprzedawana w formie zmielonej, w całych ziarnach lub jako rozpuszczalny proszek. Aby zachować jej ulotny aromat powinna […]

Read More →
Mielenie kawy

Mielenie kawy

 |  Brak komentarzy
 |  Poradnik Kawosza

Stopień zmielenia kawy powinien być w miarę możliwości dopasowany do metody przyrządzania kawy. Tylko w ten sposób stworzone zostaną […]

Read More →
Palenie kawy

Palenie kawy

 |  Brak komentarzy
 |  Poradnik Kawosza

Proces palenia determinuje, które z ok. 800 lotnych substancji aromatycznych, tkwiących w ziarnach kawy, zostaną uwolnione. Określa on także […]

Read More →

Nawigacja po wpisach

1 2 Następny
  • Formy i opakowania kawyFormy i opakowania kawy
    Kawa jest sprzedawana w formie zmielonej, w całych […]
  • Kawa – rodzaje, zalety picia i inne ciekawostki
    To bardzo popularny napój. Codziennie wiele osób […]
  • Ciasta z dodatkiem kawyCiasta z dodatkiem kawy
    Nie tylko na specjalne okazje: wypieki, którym kawa […]
  • Palenie kawyPalenie kawy
    Proces palenia determinuje, które z ok. 800 lotnych […]
  • Co to jest kawa Americano?
    Americano jest jedną z najpopularniejszych kaw, jakie […]
  • Ekspresy przelewoweEkspresy przelewowe
    Bez ekspresu do kawy tradycyjne gospodarstwo domowe […]
  • Kawa – (nie)zwykły napój
    Wielu ludzi nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez […]
SKT Bakers Lite