Zaparzaczki

Zaparzaczki

Proste rozwiązanie dające dobry efekt

Zaparzaczka ze stali nierdzewnej, aluminium lub szkła, którą się stawia na kuchence, nie wymaga żadnej skomplikowanej techniki. Dlatego też kupno takiego urządzenia nie oznacza dużych nakładów finansowych, a jednak pozwala przyrządzić dobrą czarną kawę według metody parzenia espresso. Ponieważ takie zaparzaczki z reguły wytwarzają dość niskie ciśnienie, trzeba pogodzić się z brakiem pianki Crema, która pojawia się na powierzchni prawdziwego espresso. Poza tym trzeba wiedzieć, że temperatura wody podczas parzenia kawy w zaparzaczce jest wyższa, niż powinna być w perfekcyjnym espresso. Z tego powodu część uwolnionego w drodze ekstrakcji aromatu ulatnia się, zanim kawa zostanie skonsumowana. Mimo wszystko istnieją powody, dla których ręczna zaparzaczka jest codziennie używana w milionach włoskich gospodarstw domowych.

Jak działa zaparzaczka?

Klasyczna Macchinetta, często nazywana po prostu dzbankiem do espresso, składa się z części dolnej, która jest napełniana wodą. Na niej umieszcza się nakładkę, na którą sypie się zmieloną kawę, a następnie ugniata ją i przykrywa metalowym sitkiem. Potem dokręca się górną część zaparzaczki i stawia na kuchence (ze względu na pochodzenie, klasyczne zaparzaczki mają wymiary odpowiadające włoskim palnikom gazowym). Ciśnienie pary wytwarzające się w dolnej części zaparzaczki unosi wrzącą wodę i przeciska ją przez zmieloną kawę. Gotowy napar gromadzi się w górnej części zaparzaczki.

Korzystna cena na początek

Zaparzaczka w formie dzbanuszka w najprostszym wydaniu jest skonstruowana na podstawie ośmiokąta i wyprodukowana ze stopu aluminium. Nieco więcej trzeba wydać na zaparzaczkę wyższej klasy, ze stali nierdzewnej, o bardziej wyrafinowanym wzornictwie. Innowację w stosunku do niezmienionej od dziesięcioleci techniki zaparzaczki stanowią nowoczesne urządzenia, które parzą espresso ozdobione pianką Crema. W takich zaparzaczkach wrząca woda przepływa przez kawę dopiero wówczas, gdy ciśnienie jest wystarczająco wysokie, by otworzyć zamykający ujście zawór.

Rady dla kupujących:

  1. Jeżeli nie dysponują Państwo kuchnią gazową lub nowoczesną kuchnią elektryczną z możliwością regulacji wielkość powierzchni grzejnej, wówczas należy się liczyć z wyższym zużyciem energii elektrycznej (nawet najmniejsza płytka grzejna kuchni elektrycznej jest znacznie większa niż powierzchnia podstawy zaparzaczki).

  2. Warto poprosić sprzedawcę o zademonstrowanie obsługi zaparzaczki.

  3. Jeżeli cenią Państwo wygodę, przed podjęciem decyzji o kupnie polecamy uwzględnienie dla porównania elektrycznego ekspresu do kawy.