Ekspresy kombi

Ekspresy kombi

Dobre espresso czy tradycyjna kawa w dzbanku? Smakosze gustujący w obu rodzajach kawy znajdą idealne rozwiązanie w postaci ekspresu kombi. Dysponując urządzeniem, które łączy ekspres przelewowy i ciśnieniowy w jedno, zawsze jest możliwość wyboru. Przyrządzenie cappuccino lub innych kawowych specjalności przychodzi z taką sama łatwością. W szczególności w małych kuchniach decyzja o zakupie ekspresu kombi okazuje się bardzo racjonalna.

Jak działają ekspresy kombi?

W jednej obudowie znajdujemy połączenie ekspresu przelewowego z ekspresem ciśnieniowym (najczęściej z uchwytem filtra), obsługiwane przez jedną centralną jednostkę sterowania. Oba urządzenia mają oddzielne układy parzenia z odrębnym obiegiem wody. Po napełnieniu wodą obu zbiorników ekspres kombi jest gotowy do pracy. Ponieważ te ekspresy nie są wyposażone w młynek do kawy, trzeba stosować odpowiednio dla danego rodzaju naparu zmielone ziarna, czyli zwyczajną mieloną kawę lub drobno zmielone ziarna na kawę espresso. Parzenie kawy odbywa się tak jak w każdym klasycznym ekspresie przelewowym: po napełnieniu pojemnika filtra (filtra obrotowego) filtrem papierowym i zmieloną kawą rozpoczyna się cykl parzenia. Zimna woda ze zbiornika przepływa przez system grzewczy, który podgrzewa ją do temperatury od 90-95° C. Dzięki wytworzonemu przez parę ciśnieniu woda wędruje przewodem do góry i skapuje do filtra. Zaparzona kawa spływa do umieszczonego pod filtrem dzbanka. Temperatura kawy jest podtrzymywana dzięki płytce grzewczej pod dzbankiem.

W celu przygotowania kawy espresso należy napełnić sitko uchwytu filtra zmieloną kawą na jedną lub dwie filiżanki i lekko zgnieść. Po zamontowaniu uchwytu w ekspresie i naciśnięciu przycisku następuje automatyczne parzenie kawy. Podgrzana woda jest następnie przepuszczana przez kawę pod ciśnieniem od 3 do 15 barów, w zależności od systemu grzewczego danego urządzenia. Po każdym zaparzeniu kawy trzeba zdjąć uchwyt filtra, aby oczyścić sitko przed parzeniem kolejnych porcji kawy. Ekspres kombi posiada dyszę wytwarzającą parę, którą można wykorzystać do spieniania mleka lub jako gorącą wodę do przyrządzenia innych napojów, na przykład herbaty.

 

Podwójna oszczędność

W porównaniu do pojedynczych urządzeń ekspres kombi pozwala na zaoszczędzenie nie tylko miejsca, lecz również pieniędzy. Za cenę od około 700 do 1200 złotych można kupić ekspresy kombi dobrej jakości, odznaczające się trwałością, wysokim standardem obsługi oraz dobrymi efektami parzenia.

Rady dla kupujących:

  1. Należy zwrócić uwagę na łatwość czyszczenia i obsługi.
  2. Warto własnoręcznie sprawdzić, czy łatwo montuje się uchwyt filtra.
  3. Radzimy zwrócić uwagę na wyposażenie w nakładkę do spieniania mleka do cappuccino.
  4. Dodatkowy zakup dobrego młynka do kawy umożliwi parzenie kawy ze świeżo zmielonych ziaren.
  5. Radzimy sprawdzić serwis dla użytkowników danego producenta.

Zastosowane rozwiązania techniczne i wyposażenie danego urządzenia determinują sposób obsługi i efekty parzenia. Kto decyduje się na ekspres kombi z funkcją parzenia espresso i kawy w dzbanku, powinien zwrócić uwagę na rodzaj systemu grzewczego. Właśnie od tego zależy wysokość wytwarzanego ciśnienia i temperatura wody.

Idealna temperatura wody do przyrządzania espresso to zakres od 86 do 91°C.

Urządzenia wyposażone w technologicznie zaawansowany system Thermoblock stwarzają najlepsze warunki do parzenia kawy espresso. Więcej wygody zapewniają modele wyższej klasy ekspresów z uchwytem filtra, które mają dodatkowe praktyczne funkcje.

Przykłady:

  • Nasadka ułatwiająca spienianie mleka: Łatwiejsze wytwarzanie piany z mleka dzięki specjalnej nasadce na dyszę pary.
  • Funkcja gorącej wody: Gorąca woda do przyrządzania herbaty lub innych napojów za pośrednictwem dyszy wytwarzającej parę.

Odpowiednie czyszczenie i konserwacja

Zaleca się w zależności od twardości wody i częstotliwości używania ekspresu kombi regularne usuwanie kamienia z obu układów parzenia. Przy szczególnie twardej wodzie powinno się używać wody filtrowanej. Nieodzowne jest czyszczenie sprzętu do spieniania mleka po każdym użyciu. Podczas czyszczenia i konserwacji urządzenia należy stosować zalecenia producenta zawarte w instrukcji obsługi.

Krups CaféPresso Crematic