Klasyczne przysmaki według włoskich receptur

Włoskie specjały kawowe są popularne na całym świecie. Tak jak i wyrafinowane wariacje na ich temat.

Odmiany Espresso

Espresso

We Włoszech po prostu nazywane „un caffe”. Z reguły przyrządza się je z ok. 7 g zmielonej kawy. Filiżankę wypełnia się w 2/3 objętości.

Doppio

Podwójne espresso, czyli z podwójną ilością wody i kawy. Oznacza to również podwójnie intensywny smak.

Ristretto albo corto

Mocne espresso z małą ilością wody, to znaczy, że filiżanka jest wypełniona tylko do połowy. Ristretto jest bardzo mocne, ma intensywny smak.

Doppio ristretto

Podwójne ristretto, czyli podwójna ilość kawy zaparzona w podwójnie zmniejszonej ilości wody.

Lungo

Jeśli przy przyrządzaniu espresso dodamy nieco więcej wody, aż do wypełnienia całej filiżanki, otrzymamy „wydłużone” espresso, czyli lungo.

Corretto

Corretto to espresso z dodatkiem grappy, brandy lub likieru. Coretto jest serwowane w filiżance do espresso.

Macchiato

Espresso ozdobione mleczną pianą, serwowane w filiżance do espresso. Nie jest to jednak małe cappuccino, ponieważ nie dolewa się do niego gorącego mleka.

Marocchino

Jest to macchiato, którego piana na wierzchu jest dodatkowo posypana szczyptą kakao.

Odmiany Cappuccino

Cappuccino

Składa się w 1/3 z espresso, w 1/3 z gorącego mleka i w 1/3 z mlecznej piany. Serwowane jest oczywiście w specjalnej filiżance do cappuccino.

Cappuccino scuro

Ciemniejsze cappuccino przyrządzane z mniejszą ilością mleka.

Cappuccino chiaro

Jaśniejsze cappuccino przyrządzane z większa ilością mleka.

Cappuccino freddo

Zmrożone, słodzone cappuccino.

Inne specjały

Latte macchiato

Do wysokiej szklanki wlewane jest podwójne espresso, do którego dolewa się gorącego mleka. Do tego można dodać także odrobinę spienionego mleka.

Caffè latte

Rodzaj kawy z mlekiem. Dużą filiżankę napełnia się podwójnym lub wydłużonym espresso, uzupełniajac do końca gorącym mlekiem.

Caffè moca

Do wysokiej szklanki wlewane jest w 1/3 espresso, w 1/3 gorące mleko i w 1/3 kakao. Może być serwowane ze spienionym mlekiem lub bez.