Włoskie specjały kawowe są popularne na całym świecie. Tak jak i wyrafinowane wariacje na ich temat.
Odmiany Espresso
Espresso
|
We Włoszech po prostu nazywane „un caffe”. Z reguły przyrządza się je z ok. 7 g zmielonej kawy. Filiżankę wypełnia się w 2/3 objętości. |
Doppio
|
Podwójne espresso, czyli z podwójną ilością wody i kawy. Oznacza to również podwójnie intensywny smak. |
Ristretto albo corto
|
Mocne espresso z małą ilością wody, to znaczy, że filiżanka jest wypełniona tylko do połowy. Ristretto jest bardzo mocne, ma intensywny smak. |
Doppio ristretto
|
Podwójne ristretto, czyli podwójna ilość kawy zaparzona w podwójnie zmniejszonej ilości wody. |
Lungo
|
Jeśli przy przyrządzaniu espresso dodamy nieco więcej wody, aż do wypełnienia całej filiżanki, otrzymamy „wydłużone” espresso, czyli lungo. |
Corretto
|
Corretto to espresso z dodatkiem grappy, brandy lub likieru. Coretto jest serwowane w filiżance do espresso. |
Macchiato
|
Espresso ozdobione mleczną pianą, serwowane w filiżance do espresso. Nie jest to jednak małe cappuccino, ponieważ nie dolewa się do niego gorącego mleka. |
Marocchino
|
Jest to macchiato, którego piana na wierzchu jest dodatkowo posypana szczyptą kakao. |
Odmiany Cappuccino
Cappuccino
|
Składa się w 1/3 z espresso, w 1/3 z gorącego mleka i w 1/3 z mlecznej piany. Serwowane jest oczywiście w specjalnej filiżance do cappuccino. |
Cappuccino scuro
|
Ciemniejsze cappuccino przyrządzane z mniejszą ilością mleka. |
Cappuccino chiaro
|
Jaśniejsze cappuccino przyrządzane z większa ilością mleka. |
Cappuccino freddo
|
Zmrożone, słodzone cappuccino. |
Inne specjały
Latte macchiato
|
Do wysokiej szklanki wlewane jest podwójne espresso, do którego dolewa się gorącego mleka. Do tego można dodać także odrobinę spienionego mleka. |
Caffè latte
|
Rodzaj kawy z mlekiem. Dużą filiżankę napełnia się podwójnym lub wydłużonym espresso, uzupełniajac do końca gorącym mlekiem. |
Caffè moca
|
Do wysokiej szklanki wlewane jest w 1/3 espresso, w 1/3 gorące mleko i w 1/3 kakao. Może być serwowane ze spienionym mlekiem lub bez. |