Kawa to niewątpliwie napój, na który jest sezon przez cały rok. Lecz jest kilka propozycji specjalnie na upalne dni.
Kawa Brasiliana
Składniki: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 50 g cukru, 500 ml mleka, 1 opakowanie lodów waniliowych.
Przygotowanie: Kawę wymieszać z cukrem i mlekiem, aż do rozpuszczenia się sproszkowanej kawy i cukru. Lody waniliowe pokroić w kostkę i nałożyć do wysokich szklanek. Dodać kawę zmieszaną z mlekiem. Napój podawać od razu po przygotowaniu.
Kawa mrożona
Składniki: 750 ml mocnej kawy, 1 op. lodów waniliowych, 125 ml bitej śmietany, wiórki czekoladowe.
Przygotowanie: Kawę schłodzić. Następnie nalać do szklanek wypełniając 1/3 pojemności. Lody waniliowe pokroić w kostkę i napełnić nimi szklanki. Bitą śmietanę osłodzić cukrem, ubić i wycisnąć z tuby na wierzch kawy. Posypać wiórkami czekoladowymi wedle smaku.
Mrożona kawa po wiedeńsku
Przygotowanie: Kulka lodów waniliowych, zimna duża mokka z bitą śmietana na wierzchu, posypane cukrem pudrem.