Kultura picia kawy w Polsce zaczyna się dopiero rodzić. Kawa przygotowywana w domach w okresie PRL-u była czarna i bez smaku. Dlatego dopiero dziś zaczynamy myśleć o kawie, szukać jej odpowiednich odmian oraz smakować. Ważnym elementem w całym procesie jest wybór ekspresu, które to urządzenia coraz częściej pojawiają się w naszych domach. Dlatego dziś zajmiemy się wyborem właściwego ekspresu ciśnieniowego.
Rodzaje ekspresów ciśnieniowych
Zanim przystąpisz do wyboru właściwego modelu, trzeba scharakteryzować dwa najważniejsze rodzaje ciśnieniowych ekspresów do kawy. W zakresie najbardziej zaawansowanych maszyn do parzenia kawy możemy wyróżnić: ekspresy kolbowe oraz ekspresy automatyczne.
Pierwszy z typów jest wyposażony w kolbę, która jest zbiornikiem na mieloną kawę, oraz zbiornik na wodę. Woda jest podgrzewana i przepuszczana pod ciśnieniem przez kolbę. Następnie jest dozowana prosto do filiżanki. Proces ten jest szybki, a napar aromatyczny.
Drugi z typów również przygotowuje aromatyczny napar przygotowany za pomocą ciśnienia. Taki ekspres jest jednak zautomatyzowany, co oznacza, że posiada zbiornik na kawę, młynek, często także spieniacz do mleka. Dzięki temu jego przygotowanie nie wymaga pracy ze strony przygotowującego ją, a jednocześnie jest wygodny i wydajny.
Zalety i wady ekspresu kolbowego
Do największych zalet ekspresu kolbowego zaliczamy doskonały stosunek jakości do ceny oraz ceny do funkcjonalności urządzenia. Możesz przygotować różne rodzaje kaw, a przy tym nie jesteś zdany na mielenie automatyczne. Jest to zatem ekspres umożliwiający wykazanie się bariście. Do tego plusem jest łatwa obsługa. Tego rodzaju ekspresy potrzebują tylko mielonej kawy, czasami właściwego opanowania spieniarki do mleka, o ile jest dostępna.
Jeśli zaś chodzi o wady, to jest to przede wszystkim ilość przygotowywanej kawy. Nie chodzi o pojemność kubka, ale o ilość filiżanek podawanych w jednym momencie. Zwykle w klasycznym ekspresie tego typu można wykonać zaledwie dwie filiżanki kawy jednocześnie. Minusem jest także konserwacja urządzenia – ekspres tego typu musi być czyszczony bardzo często, gdyż ma to wpływ na jakość podawanego naparu.
Zalety i wady ekspresu automatycznego
Być może zatem zamiast ekspresu z kolbą trzeba zdecydować się na ekspres automatyczny? To także ekspres ciśnieniowy, ale proces odbywa się sam – od mielenia kawy, często nawet do spieniania odpowiedniej ilości mleka. Podstawową zaletą jest więc prosta obsługa i szybkość przygotowywania kawy. Są to produkty bardzo funkcjonalne, które umożliwiają wykonywanie najbardziej skomplikowanych rodzajów czarnego napoju. Do tego możliwość przyrządzenia wielu kaw jedna po drugiej sprawia, że jest to ekspres ekonomiczny.
Minusem jest jego cena. To zdecydowanie najdroższe urządzenia z możliwych, więc trzeba liczyć się z dużą sumą wydaną na dobrze działający ekspres. Drugim minusem jest także wielkość. Najczęściej są to urządzenia o dużych gabarytach, nie zawsze pasujące do kuchni.
A na który ekspres Ty się zdecydujesz?