Kawa wzmocniona kroplą mocniejszego trunku smakuje doskonale.
Faryzeusz
Składniki – porcja dla 4 osób: 150 ml śmietany, 4 łyżki cukru, 125 ml ciemnego rumu, 300 ml mocnej kawy.
Przygotowanie: Śmietanę lekko ubić. Cukier i rum podgrzać i napełnić nimi wysokie szklanki. Uzupełnić kawą. Śmietanę przelać do kawy po spodzie łyżeczki, aby utrzymywała się na powierzchni. Od razu podawać.
Kawa z Ajerkoniakiem
Składniki – porcja dla 2 osób: 200 ml Ajerkoniaku, 1 op. cukru waniliowego, 40 g cukru, 200 ml mleka, 500 ml kawy, kakao w proszku.
Przygotowanie: Ajerkoniak, cukier waniliowy, cukier zwykły i 100 ml mleka podgrzać i wlać do dwóch naczyń. Uzupełnić kawą. Podgrzać resztę mleka, spienić ręcznym mikserem i dolać do kawy. Posypać po wierzchu kakao w proszku.
Kawa z Cointreau
Składniki – porcja na 4 filiżanki: 1/2 l gorącej kawy, 8 cl Cointreau, 2 cl rumu, 2 łyżki cukru, 125 ml śmietany, 2 owoce kumkwatu.
Przygotowanie: kawę wymieszać z rumem, cukrem i Cointreau. Rozlać do 4 filiżanek. Śmietanę ubić średnio mocno i dodać do kawy. Owoce kumkwatu pokroić w plasterki i udekorować nimi naczynia.
Kawa z Sherry i waniliową śmietaną
Składniki – porcja na 4 filiżanki: 1 białko, 125 ml śmietany, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, 8 cl Sherry, 1/2 l gorącej kawy.
Przygotowanie: Najpierw ubić białko, a następnie śmietanę z cukrem waniliowym. Wymieszać śmietanę z białkiem. Każdą filiżankę wypełnić po 2 cl Sherry oraz po 1/4 masy śmietanowej. Uzupełnić gorącą kawą i od razu podawać. Dosłodzić do smaku.