To bardzo popularny napój. Codziennie wiele osób wypija jedną filiżankę lub więcej. Czarna lub zabielona śmietanką kawa ma gatunki, sposoby podawania. Przeczytaj, a będziesz wiedzieć więcej o tym pysznym produkcie.
Uprawa kawy
Kawowiec to wiecznie zielony krzew. Rośnie na terenie Afryki, Ameryki południowej. Powstaje z pestek czerwonych owoców rosnących na tym krzewie. Brązowieją one pod wpływem suszenia i prażenia. Ziarna palone i mielone służą do zaparzania kawy. Najpopularniejsze odmiany kawy to robusta i arabica. Pierwsza ma gorzkawy smak i uprawiana jest w Azji południowo – wschodniej i Brazylii. Drzewa kawowe rośnie od trzech do czterech lat. Zyskuje się z niego 450 – 900 gramów kawy na sezon.
Kawa – korzyści z picia
Istnieją zalety, dzięki którym zyskuje nasz organizm. Między innymi zmniejsza ryzyk zachorowania na cukrzycę typu drugiego. Przyspiesza metabolizm, a to jest ważne przy odchudzaniu i nie tylko. Lepsza pamięć, koncentracja, nastrój. Kofeinę zawierają także leki przeciwbólowe, przeciwmigrenowe, przeciwastmatyczne, wspomaga wątrobę.
Historia – ciekawostki
Włoski przedsiębiorca Luigi de Ponti jest uznawany za wynalazcę kawiarki. Służy ona zamiast ekspresu. W 1906 roku we Włoszech powstał pierwszy ekspres do kawy zbudowany i opatentowany przez Luigiego Bezerę. Znany producent samochodów Peugeot zajmował się produkcją młynków do kawy. Droga kawa była robiona z odchodów łaskuna i kosztowała tysiąc euro. Pierwszą kawiarnię w Wiedniu otworzył Polak.
Kawa – jak parzyć?
Ważna jest temperatura wody do zalania kawy. Wynosi ona osiemdziesiąt osiem dziewięćdziesięciu czterech stopni. Sprawdzi to specjalny termometr spożywczy dostępny w sklepach. Warto mieć taki sprzęt w domu. Zaparzymy ją także za pomocą ekspresu do kawy mającego różne funkcje. Służą do tego kapsułki produkowane przez wiele firm. Wybrać należy te, które będą najlepsze, próbując kilku.
Kawa – rodzaje
Espresoo, cappuccino, lungo americano, lattte, latte macchiato, mocha, irish coffee, flat white, caffe frappe.
Espresso – ma intensywny smak, zapach oraz kolor. Dobra na pobudzenie. Do filiżanki z espresso podawana jest woda, żeby przepłukać kubki smakowe i lepiej poczuć jej aromat.
Ristretto – ma moc podwójnego espresso. To kawa z ekspresu z mniejszą ilością wody niegazowanej. Jeśli ktoś chce do tego cukier, to koniecznie biały. Brązowa wersja zmieni smak.
Lungo i Americano – przygotowywane z espresso, ale z większą ilością wody. Lungo to po włosku długo. Nazywa się od przedłużonego espresso, czyli charakterystycznego sposobu parzenia. Americano należy przygotować tak, że dolewa się więcej wody do espresso. Americano – filiżanka 150 ml, a lungo ponad 150 ml.
Cappuccino – składa się z espresso i spienionego mleka. Na wierzchu może być pianka oprószona sypką czekoladą. Nie może mieć pęcherzyków powietrza. Grubość pianki to przeważnie 1 -2 cm. Filiżanka 150 – 200 ml.
Caffe Latte – kawa o mlecznym smaku. Do podawania służy wysoka szklanka raz długa łyżeczka. Napój ten zastąpi deser. Dodawane są syropy smakowe do kawy o różnym aromacie.
Latte macchiato – mleczna pianka zachęca do kupna wiele osób. Nie pobudza, bazą jest espresso, ale z większą ilością mleka. Szklanka 250 ml z grubymi ścianami.
Mocha – bez pianki, dla fanów czekolady. Kawa w połączeniu z nią smakuje lepiej. Szklanka 250 ml.
Irish coffee – dodatkiem jest whiskey, sherry, koniak, rum. To kawa z alkohole. Podawana w szklankach do irish coffee. Polecana do rozgrzania w chłodne dni.
Flat white – zalewane gorącym mlekiem podwójne esprresso. Podawane w filiżankach lub kubkach do kawy.
Caffe frappe – to mrożony napój. Odpowiednia na letnie dni mrożona kawa przygotowana z rozpuszczalnej dostępnej w wielu sklepach. Sączy się ją przez słomki i szklanka nie musi mieć grubych ścian.
Jak widać, istnieje wiele rodzajów kawy. Wśród nich znajdziesz swoje ulubione gatunki. Chętnie wypijesz ze znajomymi, rodziną, a także na spotkaniu biznesowym.