Formy i opakowania kawy

Formy i opakowania kawy

Kawa jest sprzedawana w formie zmielonej, w całych ziarnach lub jako rozpuszczalny proszek. Aby zachować jej ulotny aromat powinna być hermetycznie pakowana w folię lub metalowy albo szklany pojemnik. Ostatnio, w procesie pakowania, coraz częściej zamiast próżni używa się specjalnego gazu chroniącego aromat tego wrażliwego produktu.

Szczególną formą opakowania są systemy saszetek zawierających pojedynczą porcję kawy. Są one wprowadzane na rynek wraz z odpowiednimi urządzeniami ( system Nespresso, E.S.E, Cialde, Servings, POD). W tych systemach kawa na espresso lub tradycyjny napar jest najpierw odpowiednio dozowana i pakowana jako pojedyncza porcja. Jest to bardzo prosty sposób na wygodne przyrządzanie kawy, pozwalające na zachowanie tej samej jakości w każdym parzeniu. Przy tej metodzie trzeba się jednak liczyć ze stosunkowo wysokimi kosztami eksploatacji i w zależności od systemu również z większą ilością odpadów.