Desery kawowe

Desery kawowe

Doskonałe zwieńczenie każdego menu: smakowite desery, którym kawa nadaje specjalną nutę. Odkryjcie Państwo wyszukane kompozycje, zarówno uwodzicielsko słodkie, jak i z nutką pobudzającej goryczki.

Budyń mokka

Składniki: 1 op. budyniu w proszku (o smaku śmietankowym lub waniliowym), 75 cukru, 1 żółtko, 6 łyżek zimnej wody, 500 ml chłodnego mleka, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1 białko, sos waniliowy.

Przygotowanie: Z budyniu w proszku, cukru, żółtka, zimnej wody oraz 0,5 litra zimnego mleka zgodnie ze sposobem przyrządzania na opakowaniu budyniu, przygotować budyń. Dodać kopiastą łyżeczkę rozpuszczalnej kawy. Ubić białko i dodać do wrzącego budyniu. W zależności od upodobań polać sosem waniliowym.

Galaretka kawowa ze śmietaną o smaku likieru

Składniki – na 4 porcje: 4 listki białej żelatyny, 2 kopiaste łyżki rozpuszczalnej kawy i szczypta do ozdoby, 125 ml likieru kawowego, 2 żółtka, 50 g cukru, 250 g bitej śmietany, 100 ml Ajerkoniaku, 12 ziaren kawy mokka.

Przygotowanie: 2 listki żelatyny rozmiękczyć w zimnej wodzie. Kawę w proszku rozpuścić w wrzącej wodzie i zmieszać z likierem kawowym. Żółtko miksować z cukrem i mieszanką kawową przez 5 min do uzyskania konsystencji zagęszczonej piany. Żelatynę wycisnąć i dodać do mieszanki kawowej. Gorącą mieszankę cienkim strumieniem wlewać do kremu z jajek i mieszać przy pomocy trzepaczki. Napełnić 4 naczynia lub szklaną salaterkę i odstawić aż się zetnie na min. 4 godziny. Namoczyć pozostałą żelatynę. Ubić 150 ml śmietany. Żelatynę razem z ajerkoniakiem i ubitą śmietana rozpuścić na małym ogniu. Rozprowadzić po wierzchu galaretki i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem. 2 pozostałe łyżki śmietany podgrzać i rozpuścić w nich 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Mieszankę schłodzić w zamrażarce, zmieszać ze śmietaną i na końcu ubić na sztywno. Przed podaniem udekorować deser tą kawową śmietaną i ułożyć na wierzchu ziarna kawy.

Jasne lody kawowe

Składniki – porcja dla 8 osób: 300 ml mleka, 50 g ziaren kawy, 250 ml bitej śmietany, 4 średnie żółtka, 100 g cukru, 2 op. cukru waniliowego, 50 g czekolady o smaku mokka.

Przygotowanie: Mleko zagotować i zalać nim ziarna kawy, zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Przelać przez sitko, tak aby odcedzić 250 ml mleka. Wymieszać ze śmietaną i ponownie zagotować. Żółtko, cukier i cukier waniliowy ubić do konsystencji kremu i na końcu delikatnie dodać mleko kawowe, cały czas mieszając. Mieszankę wlać z powrotem do garnka i na średnim ogniu, cały czas mieszając, podgrzewać aż stanie się gęsta (nie wolno gotować). Wlać do salaterki, postawić w bardzo zimnej wodzie i ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Masę włożyć do maszynki do lodów i zamrozić. Czekoladę drobno posiekać dodać do lodów tuż przed końcem cyklu mieszania. Ewentualnie, włożyć masę jeszcze na krótko do zamrażarki.

Mus czekoladowy

Składniki – porcja dla 4 osób: 200 g gorzkiej czekolady, starta skórka pomarańczy, 1/2 łyżeczki drobno zmielonej kawy, 5 białek, 1 szczypta soli, 2 łyżki cukru, 250 g śmietany.

Przygotowanie: Idealnie jest, przygotowywać Mousse au Chocolat jeden dzień wcześniej. Czekoladę pokroić nożem na kawałki. Na parze rozpuścić czekoladę ze skórką pomarańczową i kawą. Białko ze szczyptą soli ubić i dodać cukier. Dalej ubijać, aż będzie bardzo sztywne. W drugim naczyniu ubić śmietanę równie mocno. Następnie wymieszać ją z ubitym białkiem. Nieco schłodzoną, ale nadal płynną czekoladę wymieszać z resztą. Mus odstawić na noc do lodówki. Propozycja podania: Mus czekoladowy można udekorować śmietaną, ziarnami kawy i wiórkami białej czekolady.

Tiramisu

Składniki – dla 4 osób: 2 jaja, 2 łyżki cukru, 2 łyżki Marsali, 100 g serka Mascarpone, 8 podłużnych biszkoptów, 3 łyżki bardzo mocnej kawy, 3 łyżki likieru kawowego, 1 łyżka kakao w proszku.

Przygotowanie: Starannie oddzielić białko od żółtka, ubić białko i włożyć do lodówki. Żółtko, cukier i Marsalę umieścić w salaterce postawionej na garnku z gotującą się wodą i ubić trzepaczką do powstania gęstego kremu. Ciągle ubijając odstawić do schłodzenia. Dodać ubite białko i ostrożnie zmieszać. Serek nałożyć do salaterki i zmieszać z kremem z Marsalą. Dno prostokątnej formy wyłożyć biszkoptami. Najpierw pokropić je kawą i likierem kawowym a następnie równomiernie rozłożyć na biszkoptach krem z serka Mascarpone. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem posypać proszkiem kakaowym.