Kawa ziarnista zyskuje popularność wraz z upowszechnieniem się dobrych jakościowo narzędzi do parzenia i świadomości technik przygotowania czarnego naparu. Choć w supermarketach dalej popularne są gotowe paczkowane kawy, to co raz częściej sięgamy po ofertę małych sklepów czy palarni. Jednym z kluczowych aspektów wpływających na efekt końcowy jest sposób przechowywania ziaren. Jak można zachować ich świeżość na dłużej?
Kawa ziarnista – co zrobić, aby dłużej cieszyła aromatem?
To, jak kawa ziarnista w Warszawie długo zachowa swoją świeżość, zależy od wielu czynników. Samo przechowywanie i proces obróbki ziaren przed wypaleniem gra względnie marginalna rolę. Kluczowy jest przede wszystkim czas, który upłynie po jej wyprażeniu. Przyjmuje się, że im mniej, tym lepiej. Należy jednak mieć na uwadze, że ze względu na dużą zawartość dwutlenku węgla należy odczekać 2 tygodnie, aż zdąży się wydostać na zewnątrz. Idealnie, gdyby nie minęło więcej niż 2 miesiące.
Pojemniki do jej przechowywania powinny być całkowicie nieprzezroczyste. Światło UV – a więc promienie słoneczne – jest odpowiedzialne za rozkład wielu związków aromatycznych. Kolejnym czynnikiem starzejącym produkty spożywcze jest tlen. Pojemnik powinien być szczelny. Perfekcyjnym rozwiązaniem są pojemniki próżniowe. Istnieją nawet specjalne pojemniki z wbudowanymi pompkami odsysającymi powietrze.
Cavena – autorskie kawy
Cavena autorskie kawy to produkty przygotowane specjalnie z myślą o prawdziwych koneserach dobrego smaku. W tym specjalistycznym sklepie charakteryzującym się starannie dobranym i wyselekcjonowanym asortymentem znaleźć można zarówno świeżo wypalaną kawę ziarnistą, jak też najlepszą gatunkowo herbatę sypaną czy jakościową czekoladę. Nie brakuje tu również sprzętów i akcesoriów niezbędnych do ich parzenia, takich jak ekspresy do kawy, młynki, kawiarki czy dzbanki. Ogromny wybór akcesoriów ułatwia i uprzyjemnia proces przyrządzania naparów.