Ekspresy ciśnieniowe z uchwytem filtra

Ekspresy ciśnieniowe z uchwytem filtra

Przy odrobinie manualnej pracy można za pomocą ekspresu z uchwytem filtra osiągnąć wspaniałe rezultaty. Zaczynając od espresso z oryginalną pianką Crema, a na cappuccino „alla casa” kończąc. Ponieważ tego typu urządzenia nie są wyposażone we wbudowany młynek, trzeba przed każdym parzeniem uzupełnić je odpowiednią porcją kawy. Wszystkie inne czynności ekspres wykonuje automatycznie, więc czasem jest też nazywany automatem do espresso.

Jak działają ekspresy ciśnieniowe z uchwytem filtra?

W zależności od tego, czy chcemy zaparzyć jedną, czy dwie filiżanki espresso, należy napełnić sitko w uchwycie filtra odpowiednią ilością zmielonej kawy, następnie lekko ją ugnieść i zamontować uchwyt w odpowiednim miejscu urządzenia. Po tych czynnościach można zacząć przyrządzanie espresso.

W zależności od systemu podgrzewania (system pary, bojler z pompą, grzałka przepływowa z pompą) gorąca woda jest przepuszczana pod maksymalnym ciśnieniem 15 bar przez zmielone ziarna kawy. Dzięki dodatkowemu wyposażeniu, takiemu jak nakładka ułatwiająca spienianie mleka, można przyrządzić również inne specjały kawowe, jak na przykład cappuccino. Po cyklu parzenia uchwyt filtra trzeba odłączyć, żeby usunąć fusy z sitka filtra, a następnie ponownie napełnić do następnego parzenia.

Sposób wytwarzania ciśnienia, jego maksymalna wysokość w cyklu parzenia i wysokość temperatury wody zależą zasadniczo od systemu grzewczego danego urządzenia. Do przyrządzania espresso za optimum uważa się temperaturę w zakresie 86-91° C. Natomiast ciśnienie, pod jakim woda jest przepuszczana przez kawę, nie powinno być niższe niż 9 bar.

Oznacza to, że generalnie urządzenia wyposażone w zaawansowaną technologię Thermoblock wytwarzają najbardziej zbliżone do ideału warunki do przyrządzania espresso. W modelach wyższej klasy oferowane jest również wyposażenie dodatkowe, dające jeszcze wyższy komfort użytkowania.

Przykłady:

  • Funkcja ułatwiająca dozowanie kawy: Sitka uchwytu filtra o różnej wielkości lub sitko uniwersalne, z oznaczeniem odpowiedniego dozowania.
  • Funkcja Memo: Programowanie ilości kawy w filiżance.
  • Automatyczne wyłączanie: Oszczędność energii elektrycznej dzięki samoczynnemu wyłączaniu się urządzenia.
  • Wstępne podgrzewanie filiżanek: Gwarancja optymalnej temperatury picia kawy.
  • System AutoCappuccino: Automatyczne spienianie mleka wlewanego prosto do filiżanki.
  • Funkcja gorącej wody: Gorąca woda do przyrządzania herbaty lub innych napojów uzyskiwana za pośrednictwem dyszy pary.
  • Wskaźnik konieczności czyszczenia: Wskaźnik informuje o konieczności usunięcia osadów kamienia.

Jeszcze wyższy komfort

Pojemnik na wodę, kratka na skapujące krople wody oraz nakładka do spieniania mleka powinny być zdejmowane do czyszczenia lub łatwiejszej obsługi. Urządzenia wysokiej klasy powinien także charakteryzować ergonomiczny kształt i przejrzyste umiejscowienie elementów sterujących.

Odpowiednie czyszczenie i konserwacja

W zależności od częstotliwości używania ekspresu i twardości wody zaleca się regularne usuwanie kamienia. Jeśli woda ma wyjątkowo dużą zawartość kamienia, należy profilaktycznie używać filtra do wody. Po każdym użyciu konieczne jest czyszczenie akcesoriów do spieniania mleka, w które jest wyposażony ekspres. Podczas czyszczenia i konserwacji urządzenia należy stosować zalecenia producenta.

Specjalne właściwości:

W niektórych urządzeniach istnieje możliwość używania gotowych saszetek z porcją kawy, dzięki czemu nie trzeba odmierzać kawy, a czyszczenie filtra jest wyjątkowo proste. W saszetkach znajduje się porcja kawy (6-7 g) zawinięta w bibułkę filtrującą, na podobnej zasadzie jak herbata w torebkach. W ten sposób nie ma już potrzeby wytrzepywania fusów i mycia sitka uchwytu filtra między cyklami parzenia – wystarczy usunąć zużytą saszetkę.

Luksus w zasięgu ręki

Cena ekspresów ciśnieniowych dobrej jakości wynosi od ok. 600 złotych wzwyż. Wielu koneserów kawy espresso traktuje ręczne napełnianie uchwytu filtra nie jako dyskomfort, ale wręcz jako zaletę. Dzięki temu przyrządzone espresso jest własnoręcznym dziełem. Jeśli nie chcą Państwo kupować kawy uprzednio zmielonej, należy wziąć pod uwagę również koszty zakupu oddzielnego młynka do kawy.

Ekspres Kenya 4 marki Krups