Kawa w wiedeńskim stylu

Kawa po wiedeńsku

Odkryjcie Państwo z nami specjały kawowe wywodzące się z bogatej tradycji kawowej Wiednia.

Mokka / Schwarzer

Kawa mokka lub po prostu „czarna”, może być mała lub duża. Na powierzchni tworzy się Crema z małych pęcherzyków powietrza, podawana bez mleka.

Doppelmokka /

Mokka gespritzt

Mokka z odrobiną rumu lub koniaku.

Verlängerter

Wydłużona mokka z większą ilością wody.

Kurzer

Krótka mokka parzona z małą ilością wody.

Einspänner

„Zaprzęg jednokonny”: podwójna mokka z dużą ilością bitej śmietany na wierzchu, serwowana w szklance

Türkischer

Mokka parzona po turecku.

Kapuziner

Czarna kawa mieszana z mlekiem lub bitą śmietaną do uzyskania koloru przypominającego habit kapucyna. Na koniec posypuje się napój szczyptą kakao lub płatkami czekoladowymi.

Schale Gold

„Miseczka złota”: mała czarna zmieszana z bitą śmietaną do uzyskania koloru złotawego brązu.

Brauner

„Brązowa”: mokka z mlekiem lub bitą śmietaną

Kleiner Brauner

„Mała brązowa”: podwójna mokka z bitą śmietaną w kolorze głębokiego brązu.

Melange

Kawowy melanż złożony w połowie z czarnej kawy i w połowie z mleka, serwowany z mleczną pianą, posypaną kakao lub płatkami czekoladowymi.

Kaisermelange

„Melanż cesarski”: Żółtko jaja, zmieszane z dwoma łyżeczkami miodu, dodane do małej czarnej z dodatkiem koniaku.

Fiaker

„Dorożkarz”: cukier puder i wiśniówka razem podgrzane i dodane do podwójnej czarnej, ozdobione z wierzchu wiśnią.

Maria Theresia

Duża, słodzona mokka z dodatkiem likieru pomarańczowego, cukru pudru, bitej śmietany i z kolorową słodką posypką.

Konsul

Duża mokka z dodatkiem śmietanki.

Kosakenkaffee

Kawa po kozacku: mała mokka w wysokiej szklance, zmieszana z czerwonym winem, wódką i rozpuszczonym cukrem.

Mazagran

Zimna kawa w wąskiej szklance, z likierem Maraschino, przyprawami, rozpuszczonym cukrem i kostką lodu.

Obermaier

Lekko słodzona czarna, z dodatkiem śmietanki wlewanej po spodniej części łyżeczki przy samej krawędzi naczynia. Podczas picia kawa, przelewa się przez zimna śmietankę.

Obers gespritzt

Płynna śmietanka z dodatkiem kawy.

Wiener Eiskaffee

Mrożona kawa po wiedeńsku: duża mrożona mokka, z lodami waniliowymi, bitą śmietaną i cukrem pudrem.