Odkryjcie Państwo z nami specjały kawowe wywodzące się z bogatej tradycji kawowej Wiednia.
Mokka / Schwarzer |
Kawa mokka lub po prostu „czarna”, może być mała lub duża. Na powierzchni tworzy się Crema z małych pęcherzyków powietrza, podawana bez mleka. |
Doppelmokka /Mokka gespritzt |
Mokka z odrobiną rumu lub koniaku. |
Verlängerter |
Wydłużona mokka z większą ilością wody. |
Kurzer |
Krótka mokka parzona z małą ilością wody. |
Einspänner |
„Zaprzęg jednokonny”: podwójna mokka z dużą ilością bitej śmietany na wierzchu, serwowana w szklance |
Türkischer |
Mokka parzona po turecku. |
Kapuziner |
Czarna kawa mieszana z mlekiem lub bitą śmietaną do uzyskania koloru przypominającego habit kapucyna. Na koniec posypuje się napój szczyptą kakao lub płatkami czekoladowymi. |
Schale Gold |
„Miseczka złota”: mała czarna zmieszana z bitą śmietaną do uzyskania koloru złotawego brązu. |
Brauner |
„Brązowa”: mokka z mlekiem lub bitą śmietaną |
Kleiner Brauner |
„Mała brązowa”: podwójna mokka z bitą śmietaną w kolorze głębokiego brązu. |
Melange |
Kawowy melanż złożony w połowie z czarnej kawy i w połowie z mleka, serwowany z mleczną pianą, posypaną kakao lub płatkami czekoladowymi. |
Kaisermelange |
„Melanż cesarski”: Żółtko jaja, zmieszane z dwoma łyżeczkami miodu, dodane do małej czarnej z dodatkiem koniaku. |
Fiaker |
„Dorożkarz”: cukier puder i wiśniówka razem podgrzane i dodane do podwójnej czarnej, ozdobione z wierzchu wiśnią. |
Maria Theresia |
Duża, słodzona mokka z dodatkiem likieru pomarańczowego, cukru pudru, bitej śmietany i z kolorową słodką posypką. |
Konsul |
Duża mokka z dodatkiem śmietanki. |
Kosakenkaffee |
Kawa po kozacku: mała mokka w wysokiej szklance, zmieszana z czerwonym winem, wódką i rozpuszczonym cukrem. |
Mazagran |
Zimna kawa w wąskiej szklance, z likierem Maraschino, przyprawami, rozpuszczonym cukrem i kostką lodu. |
Obermaier |
Lekko słodzona czarna, z dodatkiem śmietanki wlewanej po spodniej części łyżeczki przy samej krawędzi naczynia. Podczas picia kawa, przelewa się przez zimna śmietankę. |
Obers gespritzt |
Płynna śmietanka z dodatkiem kawy. |
Wiener Eiskaffee |
Mrożona kawa po wiedeńsku: duża mrożona mokka, z lodami waniliowymi, bitą śmietaną i cukrem pudrem. |