Przelewowy, ciśnieniowy czy na kapsułki – jaki ekspres do kawy wybrać?

Parzenie kawy to wyjątkowy proce, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie dnia. Jest mnóstwo metod, które zapewniają wysoką jakość napoju i doskonały smak, także domowych. Jednak coraz częściej inwestujemy w ekspresy do kawy, które są nie tylko wyjątkowo wygodne, ale i gwarantują nam udany, przyjemny i prawdziwy smak kawy. Tylko jak wybrać odpowiedni?

Ekspres przelewowy, czyli powrót do łask

To jeden z najbardziej klasycznych i najprostszych ekspresów na rynku. Popularny zwłaszcza w poprzedniej epoce, dziś powraca do łask. Zawdzięcza o między innymi temu, że w nim parzy się kawę podobnie jak w popularnych dziś metodach alternatywnych, takich jak drip czy chemex. Ekspres przelewowy ma zbiornik na wodę, którą się podgrzewa i przepuszcza przez pojemnik wyposażony w filtr. Tam też znajduje się kawa, dzięki czemu parzenie odbywa się poprzez przelanie kawy wodą o odpowiedniej temperaturze.

Każda kawa to inny filtr, dlatego do kosztów eksploatacyjnych należy doliczyć także to. Poza tym dobrze jest stosować tu świeżo zmieloną kawę, która daje o wiele więcej aromatu, dlatego warto wyposażyć się także w młynek. Wiele ekspresów tego typu jest za to wyposażonych w zbiornik z podstawką, która jest podgrzewana, zapewniając najlepszą kawę.

Nowoczesny ekspres na kapsułki

To połączenie urządzenia ciśnieniowego i automatycznego. Banalnie prosty w obsłudze i w pełni automatyczny. Parzenie kawy odbywa się poprzez wytworzenie odpowiedniego ciśnienia, jednak nie można samodzielnie zmielić kawy czy wybrać rodzaju. Najczęściej wybiera się tylko gotowe kapsułki producenta ekspresu, dzięki czemu wybór jest ograniczony.

Do tego smak kawy z ekspresu na kapsułki potrafi być dość płaski i mało wyrazisty. Plusem jest jednak cena, bo taki ekspres ani nie kosztuje bardzo wiele, ani nie wymaga nakładów na koszty eksploatacyjne poza zakupem kapsułek. Faktem jest jednak, że te mogą być o wiele droższe niż normalnie kupiona i samodzielnie zmielona kawa.

Klasyczny ekspres ciśnieniowy

Trzecia opcja, na którą można się zdecydować, jest jednocześnie opcją najdroższą i najbardziej skomplikowaną. Ekspres ciśnieniowy często jest najważniejszym elementem kawiarni i to tego rodzaju ekspresów używają profesjonalni bariści. Można wybrać dwa rodzaje, czyli ekspres automatyczny, który nie posiada kolby, często ma wbudowany spieniacz do mleka oraz młynek do kawy, dzięki czemu zawsze jest ona świeża; albo ekspres kolbowy, do którego należy dokupić młynek, by mieć zawsze świeżo mieloną kawę. Oba jednak działają na ciśnienie.

Na pewno największą wadą tego rodzaju rozwiązania jest cena. Zarówno kolbowy, jak i automatyczny, to najbardziej zaawansowane technologicznie maszyny, więc ich koszt jest największy. Jednak dają także najwięcej możliwości i przyjemności z samodzielnego parzenia kawy.

Przy wyborze warto to przemyśleć

Każdy z ekspresów może dać doskonałą kawę, choć nie każdy jest tak łatwy w obsłudze. Najmniejsza szansa na smak jak z kawiarni jest zdecydowanie przy kapsułkach, jednak są one tanie i wygodne. Z kolei ekspres przelewowy daje dużą frajdę, ale samo parzenie zabiera więcej czasu. Warto więc dostosować decyzję zakupową do własnych przyzwyczajeń czy oczekiwań.