Automaty do kawy i espresso

Automaty do kawy i espresso

Oto prawdziwie uniwersalny ekspres do kawy. W pełni zautomatyzowane ekspresy z wbudowanym młynkiem do kawy w połączeniu z inteligentną techniką po przyciśnięciu odpowiedniego przycisku przygotowują świeże kawowe specjalności. Posługując się w domu lub w pracy tym uniwersalnym ekspresem do kawy użytkownik ma gwarancję różnorodności komfortu obsługi. Nowoczesne, w pełni automatyczne urządzenia do parzenia tradycyjnej kawy oraz kawy po włosku (espresso) są prawdziwymi cudami techniki dla najbardziej wymagających smakoszy kawy.

Jak działają w pełni zautomatyzowane ekspresy do parzenia espresso i kawy?

Pompa wysokociśnieniowa transportuje zimną wodę do systemu podgrzewania (bojlera lub podgrzewacza przepływowego). Tam woda jest podgrzewana do odpowiedniej temperatury, czyli 92 do 95°C, a następnie przepuszczana pod ciśnieniem przez zmieloną kawę.

W większości urządzeń jeden lub dwa termostaty precyzyjnie sterują temperaturą. Zużyty miał kawowy (fusy) po parzeniu jest automatycznie usuwany z obiegu parzenia i wrzucany do specjalnego zbiornika.

Wbudowany w urządzenie młynek pozwala na przygotowanie do każdego cyklu parzenia odpowiedniej ilości świeżo zmielonej, aromatycznej kawy. Stopień zmielenia oraz ilość kawy na filiżankę (dozowanie) można w modelach wyższej klasy ustawiać indywidualnie.
Wiele modeli oprócz pojemnika na ziarna kawy posiada również komorę umożliwiającą wsypanie uprzednio zmielonych gatunków kawy. Te automatyczne ekspresy do kawy są zaopatrywane w wodę ze zbiornika o pojemności od 2 do 2,5 litrów.

Opis poszczególnych funkcji:

Ekspresy z systemem bojlera podczas każdego cyklu parzenia podgrzewają cały zapas świeżej wody. W urządzeniach z przepływowym systemem podgrzewania (Thermoblock) gotowana jest tylko potrzebna ilość wody. W ten sposób oszczędza się czas i energię elektryczną, a używana woda jest zawsze świeża, przy jednoczesnym ograniczeniu osadzania się kamienia. W zależności od producenta oferowane są różne systemy Thermoblock, które różnią się między sobą konstrukcją i wydajnością.

Ekspresy najwyższej jakości są wyposażone w system wstępnego parzenia. Oznacza to, że przed właściwym cyklem parzenia zmielona kawa jest najpierw lekko zraszana, dzięki czemu aromaty zawarte w kawie mogą się jeszcze bardziej wydzielić. W prawie wszystkich modelach istnieje możliwość automatycznego wyboru funkcji espresso lub cappuccino. Za pomocą dyszy wytwarzającej parę, na której w niektórych modelach jest specjalna nasadka ułatwiająca spienianie mleka, można wytworzyć odpowiednią ilość kremowej piany do klasycznego cappuccino. Optymalna temperatura pary do tej czynności to 125°C.

Ponadto dzięki dyszy pary można wykorzystać zagotowaną przez ekspres wodę do szybkiego przyrządzenia herbaty i innych napojów.

Wyposażenie, które zwiększa komfort użytkowania

Przy obecnym bogactwie asortymentu zakup odpowiedniego urządzenia, pasującego do intensywności użytkowania i wielkości gospodarstwa domowego, nie powinien sprawiać większych problemów. Jeśli chodzi o wyposażenie, można wybierać między mniej i bardziej luksusowym. Praktyczne rozwiązania, takie jak regulowany wylot kawy, należą już do wyposażenia standardowego. Techniczne nowinki, takie jak funkcja MEMO, umożliwiająca indywidualne ustawienia, możliwość zaprogramowania ilości wody w filiżance lub ekspresowe przyrządzanie kawy (nie trzeba odczekać po zmianie z funkcji wytwarzania pary na funkcję parzenia kawy) stanowią w zależności od modelu szczególne zalety. Wyjątkowy komfort przy spienianiu mleka zapewniają urządzenia z systemem AutoCappuccino. Zewnętrzny pojemnik na mleko można połączyć rurką z dyszą wytwarzająca parę. Regulując otwór zaworu dyszy, można wytworzyć gęstą pianę z mleka lub tylko lekko spienione mleko, które następnie za pośrednictwem dyszy jest wlewane bezpośrednio do podstawionej filiżanki z kawą.

Odpowiednie czyszczenie i konserwacja

Ze względów higienicznych zaleca się czyszczenie akcesoriów do spieniania mleka, w które wyposażony jest ekspres, po każdym użyciu. Ponadto zaleca się regularne usuwanie kamienia w zależności od częstotliwości używania ekspresu i twardości wody. Jeśli woda ma wyjątkowo dużą zawartość kamienia, należy profilaktycznie używać filtra do wody. W niektórych modelach oferowany jest specjalny automatyczny system usuwający osad. W żadnym razie nie wolno stosować domowych sposobów, takich jak czyszczenie octem, ponieważ może to uszkodzić ekspres! Dostępne na rynku specjalne preparaty do usuwania kamienia do automatów do kawy działają delikatnie i najczęściej też bez szkody dla środowiska. Regularne czyszczenie i pielęgnacja urządzenia zgodnie z instrukcją obsługi zapewniają bezawaryjne użytkowanie.

Gorący temat: cena

Komfort obsługi, jaki zapewniają automaty do kawy, ma swoją cenę, która kształtuje się od ok.2000 pln wzwyż. Kto ma jednak wysokie wymagania, chętnie inwestuje więcej w produkty markowe wysokiej klasy. Optymalne wyniki przyrządzania kawy, jak i wysoka trwałość takiego urządzenia powodują, że taka inwestycja staje się z pewnością opłacalna.

Rady dla kupujących:

  1. Polecamy sprzęt o prostej obsłudze i łatwym sposobie czyszczenia.
  2. Urządzenia z funkcją podgrzewania filiżanek umożliwiają picie kawy o optymalnej temperaturze 68°C.
  3. Wyjmowany zbiornik na wodę ułatwia napełnianie.
  4. Należy zwrócić uwagę na serwis konsumencki oferowany przez producenta.

Espresso Casa jest mieszanką Arabiki i Robusty przygotowaną i mieloną specjalnie dla domowych ciśnieniowych ekspresów do kawy. Segafredo Zanetti wybiera najlepsze ziarna i komponuje z nich mieszankę kawy która pozwoli na przygotowanie doskonałej małej i dużej czarnej.

Ekspres do kawy automatyczny Krups Espresseria Automatic XP 9000

Ekspres do kawy automatyczny KRUPS seria XP 7200