Smak kawy może się w pełni rozwinąć tylko wtedy, gdy temperatura napoju jest odpowiednia.
Dlatego właśnie klasyczna filiżanka do kawy espresso jest wykonana z porcelany o szczególnie grubych ściankach. Dzięki temu espresso pozostaje gorące do ostatniej kropli. Cylindryczny kształt naczynia ułatwia tworzenie się idealnej pianki Crema. Objętość takiej filiżanki wynosi zazwyczaj od 50 do 70 ml, co odpowiada podwójnemu espresso.
Filiżanka do kawy cappuccino ma większą pojemność, czyli 150 do 200 ml, i powinna być również wykonana z porcelany o grubych ściankach. Filiżanka typu klasycznego powinna mieć wybrzuszone ścianki.
Bardzo często jako filiżanka do kawy służy kubek z ceramiki o grubych ściankach, w którym podwójna porcja kawy długo utrzymuje wysoką temperaturę.
Specjalna szklanka jest używana przez znawców do przyrządzania kawy latte macchiato. Naczynie powinno być wysokie, z żaroodpornego szkła, o pojemności ok. 180-200 ml.
Cafe latte, pierwowzór tradycyjnej białej kawy, pije się we Francji z miseczki. Dlaczego? Odpowiedzią są „zwyczaje żywieniowe” Francuzów, którzy uwielbiają maczać croissanta w kawie, więc muszą mieć odpowiednio duże naczynie!
Tak jak w dobrej kawiarni również w domu warto podgrzewać filiżanki do kawy espresso, na przykład przez polanie ich gorącą wodą tuż przed napełnieniem kawą. Automatyczne ekspresy ciśnieniowe do kawy i espresso są wyposażone w funkcję wstępnego podgrzewania filiżanek.